Właśnie zakończyła się kolejna edycja „Pogotowia kulinarnego Michela Morana”. Internauci mogli dzielić się tym, co mają w swojej lodówce, zamieszczając wpis na tablicy lub publikując zdjęcie. Już po kilku chwilach dostawali odpowiedź, jak z podanych składników stworzyć pyszne danie godne kulinarnego mistrza. Ekspertem był Michel Moran, który jest autorem "Doradcy smaków", a także kontynuacji tego bestsellera.
Poprzednia książka Michela Morana „Doradca smaku” opublikowana w 2014 roku cieszy się ogromnym zainteresowaniem miłośników dobrej kuchni. Na fali popularności kulinarnego poradnika znany kucharz przygotował kontynuację z całkiem nowymi i oryginalnymi przepisami, które podzielone zostały na trzy praktyczne kategorie: proste, lekkie, szybkie. W pierwszej kategorii Michel Moran proponuje m.in. ciasto biszkoptowe bez pieczenia, cannelloni ze szpinakiem i serem ricotta czy kurczaka na słodko.
Czytelnicy znajdą także przepisy na pasztet wegetariański i solę z makaronem, trzecia kategoria zawiera szybkie pomysły na krewetki z guacamole, oryginalne leczo czy jabłka miłości. W „Doradcy smaku 2” autor po raz kolejny chętnie dzieli się swoim bogatym doświadczeniem, inspiruje do sięgania po nowinki kulinarne oraz otwarcie zachęca do próbowania nowych smaków. Zaprezentowane w książce dania są proste i łatwo można je przygotować, nie potrzeba do nich wyszukanych i drogich składników. Kaczka z sosem miodowym, oryginalna francuska pizza czy słodki przekładaniec to rozwiązania, które powinny podbić każde podniebienie.
My prezentujemy Wam kilka przepisów, które doskonale sprawdzą się na wiosennym wypadzie na grilla.
Szaszłyki z tofu
250 g dyni
6 łyżek octu winnego mirin
150 ml sosu sojowego
2 łyżki sake
2 łyżki cukru kryształu
125 g tofu twardego
250 g wątróbki drobiowej
20 ml oleju
Do smaku: Imbir mielony, Chili pieprz cayenne, Sól morska, Pieprz czarny mielony Prymat
Obraną dynię kroimy w dość grubą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie, tak aby pozostała chrupiąca. W drugim garnku mieszamy ocet winny, sos sojowy, sake oraz 2 łyżki cukru. Tak powstałą marynatę chwilę gotujemy, aby z sake odparował alkohol (wystarczy około 30 sekund). Podgrzaną marynatę przyprawiamy imbirem mielonym oraz chili.
Tofu kroimy na jednakowej wielkości kostki, wątróbkę oczyszczamy i również dzielimy na równe kawałki. Na patyczki grillowe nadziewamy kolejno kawałki tofu, dyni oraz wątróbki. Czynność powtarzamy do zapełnienia patyczków. Gotowe szaszłyki smażymy na rozgrzanym oleju. Podczas smażenia posypujemy je z każdej strony odrobiną soli, pieprzu czarnego mielonego oraz smarujemy marynatą.
Boczek marynowany
1 kg surowego boczku
2 pomidory
kiełki lucerny
musztarda sarepska
Marynata:
2 łyżki miodu naturalnego
2 łyżki sosu sojowego
Do smaku: przyprawa do żeberek, kminek mielony, przyprawa curry, gałka muszkatołowa mielona, sól morska, pieprz czarny mielony
Do garnka wlewamy miód i sos sojowy. Garnek wstawiamy na ogień i mieszając podgrzewamy do momentu aż miód będzie rzadki. Przyprawę do żeberek, kminek mielony, curry i gałkę muszkatołową wsypujemy do miski (proporcje przypraw zależą od naszych upodobań), dokładnie mieszamy i dodajemy do miodu z sosem sojowym.
Boczek kroimy na plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy dokładnie z każdej strony przygotowaną wcześniej marynatą i oprószamy solą oraz pieprzem. Przykryte naczynie odstawiamy do lodówki na 1 1/2–2 godziny. Po 45–60 minutach odwracamy plastry boczku na drugą stronę i marynujemy przez resztę czasu.
Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w plastry.
Zamarynowane plastry boczku smażymy na patelni grillowej przez 4-5 minut z każdej strony. Następnie na tę samą patelnię kładziemy plastry pomidorów, przyprawiając je solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy resztę marynaty pozostałej w naczyniu żaroodpornym i krótko smażymy całość (pomidory powinny być letnie, a nie gorące). Pomidory zdejmujemy z patelni, układamy na talerzu razem z boczkiem i dekorujemy kiełkami lucerny. Podajemy z musztardą.
ZWYCIĘZCY: Małgorzata, Lakma, Kamm, Alva, Martyna Rajewska - Oficjalny, Lejdi Aga, Inena, Getripp, Ka-lina, tymczasowa
KONKURS
Do rozdania mamy dziesięć egzemplarzy książki "Doradca smaku 2". Napiszcie w komentarzu pod tym tekstem Wasz najlepszy przepis na grilla. Autorów najciekawszych przepisów nagrodzimy książkami. Macie czas do 10 maja do godz. 23.59. Następnego dnia w treści tego konkursu podamy nicki zwycięzców. Szczęśliwców prosimy o wysłanie maila do 12 maja na adres: [email protected] (w treści wpiszcie swoje imię i nazwisko oraz adres zamieszkania, w tytule maila "DORADCA SMAKU 2"). Będziemy brać pod uwagę tylko komentarze zarejestrowanych użytkowników.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?