W skrócie
Pieczony kalafior można przyrządzić na wiele sposób. W zależności od doboru przypraw danie będzie miało orientalny lub śródziemnomorski smak. To proste i szybkie danie jest znakomitym źródłem błonnika i świetnie sprawdzi się jako warzywna przystawka przed głównym daniem obiadowym. Zobacz przepis na pieczonego kalafiora w piekarniku.
Pieczony kalafior – prosty przepis
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 główka kalafiora (1,2 kg),
- 3 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku suszonego w proszku,
- 20 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- 5 g mielonej słodkiej papryki,
- 5 g świeżo mielonego pieprzu,
- 10 ml sosu sojowego lub pasty miso,
- 3 g kurkumy,
- 3 g kminu rzymskiego,
- 3 g pieprzu cayenne.
Opcjonalnie:
- 125 g mąki pszennej,
- 150 ml wody, mleka lub napoju roślinnego.
Jak zrobić pieczonego kalafiora?
Przygotowanie:
- Kalafior należy podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Następnie odsączyć z wody na sitku.
- W misce należy umieścić wszystkie przyprawy z 20 ml wody i olejem. Kawałki kalafiora należy równomiernie pokryć marynatą.
- Jeśli wybieracie opcję z ciastem naleśnikowym, należy wymieszać z mlekiem, wodą, napojem roślinnym i przesianą mąką pszenną. Do ciasta zachęcamy, aby dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Oddzielone różyczki kalafiora należy zanurzać równomiernie w przyprawionym cieście.
- Następnie w kalafiora należy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na środkową półkę piekarnika rozgrzanego do 190° Celsjusza z opcją góra – dół.
- Różyczki kalafiora należy piec przez 20 minut, aż będą ładnie zarumienione. W ten sposób można także przygotowywać kawałki kalafiora w beztłuszczowej frytkownicy.
Sposób podania pieczonego kalafiora
Upieczonego kalafiora można posypać przed podaniem posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Miłośnicy sera mogą także skorzystać ze startego na drobnych oczkach parmezanu lub cheddara.
Zastosowanie pieczonego kalafiora
Kalafior z piekarnika to świetna i niskokaloryczna przekąska. Upieczonego kalafiora można podawać jako dekorację do jarzynowej zupy – krem, składnik sałatki jarzynowej lub ziemniaczanej. Upieczony kalafior może być samodzielnym daniem podawanym z sosem czosnkowym na bazie jogurtu, albo być składnikiem pasty kanapkowej, albo kalafiorowej zupy – krem. Poza pieczonym kalafiorem możecie wypróbować przepis na szybki ryż z kalafiora z patelni.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Smakowita zapiekanka z kalafiorem. To danie to kulinarny hit
- Gotowanie kalafiora nie musi być przykrym obowiązkiem. Oto trik na apetyczne warzywo
- Ryż z kalafiora na romantyczną kolację. Prosty przepis nie tylko dla wegetarian
- Wyśmienity stek z kalafiora. Sprawdź przepis na wegetariańskie danie na obiad
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?