MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
„Jest bardzo pożywna, ponieważ to roślina mączna, dlatego...
fot. By Anonim Anonim - https://atlas.roslin.pl/plant/6685, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=81837953

Dzikie rośliny jadalne, które zbierzesz w listopadzie. Przyroda zasypia na zimę, ale są jeszcze chwasty, które można zjeść

Komosa biała

„Jest bardzo pożywna, ponieważ to roślina mączna, dlatego przez niektórych była zwana mącznicą. Nasiona komosy gotowało się (i nadal zresztą gotuje), jak kaszę. Wcześniej powinny być one namoczone w wodzie z odrobiną soku z cytryny albo octu, bo inaczej mogą powodować wzdęcia. Najlepiej, gdyby nasiona komosy były pozostawione w wodzie na całą noc. Do nasion dodaje się np. śmietanę, jajko sadzone, ser, podsmażone pomidory i przyprawy.

Mimo, że komosa zaspokajała głód, jest rośliną trującą, zwłaszcza spożywana w nadmiarze. Bardziej niebezpieczna jest starsza komosa niż młoda roślina. Pędy i nasiona mają m.in. saponiny, czyli trujące związki chemiczne. Efektem zatrucia komosą bywa ogólne złe samopoczucie, biegunka, drgawki czy skoki ciśnienia krwi”

Źródło: Portal regioDOM

Zobacz również

Wypadek w Chałupach (gmina Przedbórz). Kierowca jechał za szybko?

NOWE
Wypadek w Chałupach (gmina Przedbórz). Kierowca jechał za szybko?

Budowa ronda przy Getta Żydowskiego na półmetku. Tak postępują prace ZDJĘCIA

NOWE
Budowa ronda przy Getta Żydowskiego na półmetku. Tak postępują prace ZDJĘCIA

Polecamy

Kierowca zginął w wypadku pod Węgorzewem

Kierowca zginął w wypadku pod Węgorzewem

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna