MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 20
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Smardz jadalny (Morchella esculenta), noszący też nazwę...
fot. JaStra/pixabay.com

Mają niedoceniane właściwości antyrakowe. Grzyby zwalczają też wirusy i bakterie! Najzdrowsze gatunki zbierzesz w lesie lub kupisz z uprawy

Smardz

Smardz jadalny (Morchella esculenta), noszący też nazwę gucchi, znany jest nie tylko z wyjątkowego smaku i wysokiej ceny, a także z faktu, że w Polsce jest chroniony (podobnie jak ceniona przez smakoszy i kosztowna trufla).

Smardz ma wyjątkowo silne działanie hamujące przewlekły stan zapalny, pod względem skuteczności porównywane z diklofenakiem, o czym czytamy w „Current Science”. Obfituje w wapń i potas, a zawarte w nim polisacharydy stymulują odporność.

Zobacz również

Śmiertelny wypadek w Tatrach Słowackich. Turysta wpadł do głębokiej szczeliny

NOWE
Śmiertelny wypadek w Tatrach Słowackich. Turysta wpadł do głębokiej szczeliny

Śmiertelny wypadek w Tatrach Słowackich. Turysta wpadł do głębokiej szczeliny

NOWE
Śmiertelny wypadek w Tatrach Słowackich. Turysta wpadł do głębokiej szczeliny

Polecamy

Dziewczynka pogryziona przez psy. Tragedia pod Olsztynem

Dziewczynka pogryziona przez psy. Tragedia pod Olsztynem

Urlop dla poratowania zdrowia? Tak, ale nie dla wszystkich

Urlop dla poratowania zdrowia? Tak, ale nie dla wszystkich

Letni obiad z cukinią i boczkiem. Robię go, gdy brakuje pomysłów

Letni obiad z cukinią i boczkiem. Robię go, gdy brakuje pomysłów