MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ponieważ kasza gryczana zawiera sporo fosforu, chloru i...
fot. 123rf

Popularna kasza obniża poziom cholesterolu i nadciśnienie. Jest źródłem magnezu. Jednak nie każdy powinien ją jeść

Kto nie powinien jeść kaszy gryczanej?

Ponieważ kasza gryczana zawiera sporo fosforu, chloru i siarki, które zakwaszają organizm, może zaszkodzić cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy. Unikać kaszy gryczanej powinny osoby z gorączką, rozległymi oparzeniami, chorzy na raka.
Kasza gryczana może podrażniać śluzówkę jelita i utrudniać wykorzystanie białka z pożywienia, które jest niezbędne do regeneracji organizmu, np.: po operacjach.

Zobacz również

Nie żyje Jan Sołek, były działacz opozycji demokratycznej w latach PRL

NOWE
Nie żyje Jan Sołek, były działacz opozycji demokratycznej w latach PRL

Juwenalia czas zacząć! Najnowsze wydanie dostępne już online
Akcja specjalna

NOWE
Juwenalia czas zacząć! Najnowsze wydanie dostępne już online

Polecamy

Nowa atrakcja w Tatrach. Zobacz, ile kosztują bilety

Nowa atrakcja w Tatrach. Zobacz, ile kosztują bilety

Wycofany ważny lek na cukrzycę. „Nie spełnia wymagań jakościowych”

PILNE
Wycofany ważny lek na cukrzycę. „Nie spełnia wymagań jakościowych”

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków