Mikrobiota jelitowa, czyli zespół mikroorganizmów obecnych w przewodzie pokarmowym, pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Jej zaburzenia, zwane dysbiozą, mogą prowadzić do problemów zdrowotnych. Badacze zakładają, że przywrócenie równowagi mikrobioty jelitowej u pacjentów z łuszczycą może łagodzić objawy stanu zapalnego i zmniejszyć nasilenie zmian skórnych.
Dr hab. inż. Urszula Krupa-Kozak, prof. IRZiBŻ PAN w Olsztynie, wyjaśnia, że mikroorganizmy jelitowe odgrywają istotną rolę w regulacji odporności i utrzymaniu integralności nabłonka jelitowego, który pełni funkcję selektywnej bariery między komórkami odpornościowymi a mikroorganizmami w jelicie.
Projekt zakłada przeprowadzenie badań na grupie około 70 pacjentów z łuszczycą, którzy przez osiem tygodni będą przyjmować suplement diety oparty na β-fruktanach typu inuliny pochodzących z cykorii. Badania obejmą analizę mikrobioty jelitowej, ocenę funkcji bariery jelitowej oraz analizę biomarkerów i parametrów metabolicznych.
Celem projektu jest ustalenie, czy suplementacja prebiotykiem przyniesie korzyści zdrowotne pacjentom z łuszczycą poprzez modyfikację mikrobioty jelitowej. Wyniki badań mogą przyczynić się do opracowania zaleceń dietetycznych jako uzupełnienia leczenia łuszczycy.
Projekt, finansowany przez Narodowe Centrum Nauki, obejmuje współpracę z Wydziałem Lekarskim Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie oraz Instytutem Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Kwota dofinansowania wynosi ponad 2 mln zł, a projekt ma zakończyć się w 2027 r.
Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?