Smaki regionu - zupa po warmińsku

Agnieszka Szukuć
Źródło: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cs16.jpg
Źródło: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cs16.jpg Vodesnet
Jeśli lubisz grzyby i w tym sezonie udały ci się "łowy", wypróbuj przepis na zupę po warmińsku.

Aby przygotować zupę po warmińsku potrzebujesz:
2 dag suszonych grzybów
25 dag podróbki
50 dag ziemniaków
2 kostki rosołowe
1 marchewka
1 cebula
1 szklanka kaszy gryczanej
100 ml śmietany
szczypiorek
sól
pieprz

Z kostek przygotować 1,5 litra bulionu. Grzyby umyć i namoczyć. Podróbki oczyścić i zalać bulionem. Ugotować go miękkości. Grzyby, marchew, cebulę i ziemniaki drobno pokroić i połączyć z podróbkami. Zupę zaprawić śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotować kaszę gryczaną. Na talerz nałożyć porcję kaszy. Dodać zupę. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Na miękko czy na twardo? Który sposób gotowania jaj jest lepszy?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie