Aby przygotować zupę po warmińsku potrzebujesz:
2 dag suszonych grzybów
25 dag podróbki
50 dag ziemniaków
2 kostki rosołowe
1 marchewka
1 cebula
1 szklanka kaszy gryczanej
100 ml śmietany
szczypiorek
sól
pieprz
Z kostek przygotować 1,5 litra bulionu. Grzyby umyć i namoczyć. Podróbki oczyścić i zalać bulionem. Ugotować go miękkości. Grzyby, marchew, cebulę i ziemniaki drobno pokroić i połączyć z podróbkami. Zupę zaprawić śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotować kaszę gryczaną. Na talerz nałożyć porcję kaszy. Dodać zupę. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?