MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Powstaje z czerwonego mięsa, które jest spożywane z...
fot. Avatea77/123RF

Tych produktów nie powinno się jeść! Oto najbardziej niezdrowe jedzenie, które warto ograniczyć, a najlepiej całkiem unikać

Kiełbasa z grilla

Powstaje z czerwonego mięsa, które jest spożywane z nadmiernych porcjach, dostarczając za dużo żelaza – nadmiar zwiększa ryzyko rozwoju nowotworu. Tak jak pozostałości zanieczyszczeń i leków, a na pewno sól peklowa stosowana do produkcji wędlin, w tym kiełbas. Zawiera azotyn sodu, który w układzie pokarmowym przekształca się w rakotwórcze nitrozaminy. Dodając do tego wysoki poziom sodu, oraz produkty spalania powstające w wysokiej temperaturze (na skórce i w dymie) na grillu – a także nad ogniskiem, a nawet na patelni – i uzyskujemy danie, które nawet w sezonie warto zamienić na coś innego.

Kiełbasy najlepiej jeść sporadycznie, zastępując je chudszymi wędlinami pieczonymi i daniami ze świeżego mięsa, najlepiej z przewagą tego białego z drobiu. A na ruszt warto wrzucić stek lub rybę.

Zobacz również

Argentyńskie rytmy w kamienicy deskurów. radomianie tańczyli w rytmie tango

Argentyńskie rytmy w kamienicy deskurów. radomianie tańczyli w rytmie tango

Karpiowe zawody. Ryby wykazały się obojętnością wobec starań wędkarzy

Karpiowe zawody. Ryby wykazały się obojętnością wobec starań wędkarzy

Polecamy

Żona i córka wyszły z cienia Francisa Coppoli. Poznaj ich niezwykłe historie

Żona i córka wyszły z cienia Francisa Coppoli. Poznaj ich niezwykłe historie

Rozpoczęły się zapisy na Poland Business Run 2024. Ilość miejsc jest ograniczona

Rozpoczęły się zapisy na Poland Business Run 2024. Ilość miejsc jest ograniczona

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz