MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tłuste i przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego...
fot. bogumil/123RF

Cierpisz na miażdżycę lub jesteś po zawale serca? Tych produktów lepiej unikaj. Mogą zwiększyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi

Tłuste wędliny i kiełbasy

Tłuste i przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego zawierają znaczne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do podniesienia cholesterolu frakcji LDL we krwi. Jego wzrost powoduje szybsze odkładanie się blaszki miażdżycowej na ścianach naczyń krwionośnych, co w konsekwencji zwiększa ryzyko zawału oraz udaru w przyszłości.

Tłuste wędliny i kiełbasy najlepiej zastąpić drobiowymi, lub samodzielnie przygotować wędlinę z chudych kawałków mięsa kurczaka lub indyka.

Zobacz również

Gdzie się wybrać nad wodę we Wrocławiu? Kąpieliska, odkryte baseny i aquaparki

Gdzie się wybrać nad wodę we Wrocławiu? Kąpieliska, odkryte baseny i aquaparki

Duże problemy polskiego klubu. Wycofuje się z rozgrywek!

Duże problemy polskiego klubu. Wycofuje się z rozgrywek!

Polecamy

Takiego chłodnika jeszcze nie znasz. Jest pożywny i najlepszy na upały

Takiego chłodnika jeszcze nie znasz. Jest pożywny i najlepszy na upały

Zwłoki mężczyzny w rzece Ełk

Zwłoki mężczyzny w rzece Ełk

Wypadek na trasie Orzysz-Ełk [ZDJĘCIA]

Wypadek na trasie Orzysz-Ełk [ZDJĘCIA]