MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mowa tu oczywiście o wołowinie. Mimo że czerwone mięso jest...
fot. kesu87/123RF

Cierpisz na miażdżycę lub jesteś po zawale serca? Tych produktów lepiej unikaj. Mogą zwiększyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi

Czerwone mięso

Mowa tu oczywiście o wołowinie. Mimo że czerwone mięso jest źródłem białka, żelaza, cynku oraz witaminy B12 należy je ograniczyć, ponieważ zawiera również spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, co przyczynia się do wzrostu cholesterolu we krwi. Nie należy spożywać więcej niż 350-500 g czerwonego mięsa tygodniowo.

Smażenie mięsa wołowego dodatkowo zwiększa ilość nasyconych kwasów oraz kaloryczność posiłku. Warto zastąpić czerwone mięso chudymi kawałkami kurczaka, indyka lub wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.

Zobacz również

Dni Trzebini 2024. Zespół Piękni i Młodzi oraz Kapela Górole porwali publiczność

Dni Trzebini 2024. Zespół Piękni i Młodzi oraz Kapela Górole porwali publiczność

Gdzie oglądać Szwajcaria - Niemcy w telewizji i internecie?

Gdzie oglądać Szwajcaria - Niemcy w telewizji i internecie?

Polecamy

Po zderzeniu z latarnią, rowerzysta skończył w szpitalu

Po zderzeniu z latarnią, rowerzysta skończył w szpitalu

Parada zabytkowych aut przemknie przez Iławę

Parada zabytkowych aut przemknie przez Iławę

Niesamowite jezioro w Finlandii. Czy ten kształt coś ci przypomina?

Niesamowite jezioro w Finlandii. Czy ten kształt coś ci przypomina?